Santa Coloma de Cabanes

Terme: Sant Genís les Fonts (Rosselló)
 

Localització/accés: Al Nord del nucli, a la riba dreta del Tec agafem la carretera de Sant Genís a Brullà i poc abans del pont del riu Tec agafem a la dreta durant 2 Km. el camí de les Garrigues i Palau del vidre.

 

Característiques d’interès: Elements de transició al romànic: Vestigis d’una capçalera rectangular de transició al romànic, arc triomfal de ferradura.

 

Època: segle X

 

Estil: Transició al romànic-romànic

 

Estat de conservació: Mig derruïda.

 

Accions que caldria dur a terme: Necessita urgentment una restauració com cal.

Es tracta d’una església remodelada al s. XIV després de l’enfonsament de l’absis originari rectangular. Al segle XV probablement, li varen afegir uns transseptes també rectangulars. Restaurada d’una manera si més no peculiar l’any 1990.

 

Una característica interessant és l’arc triomfal: de ferradura amb els brancals en retrocés, és a dir que neix per davant dels brancals i es sustenta amb unes columnetes amb capitells decorats (el proper cop procuraré fer-li una foto, aquest cop no vaig poder-la visitar per dins). Això no ho he vist a cap de les esglésies visitades en aquesta ruta. La coberta és de volta de canó tot i que abans havia tingut una de fusta

      Un petit homenatge al gran Deulofeu