Sant Silvestre de Valleta

Terme: Llançà (Alt Empordà)
 

Localització/accés: Per arribar-hi cal seguir una pista que neix a la riera de Llançà seguint les indicacions que ens porten a la deixalleria municipal. Un cop trobem les instal·lacions cal continuar sense deixar la pista durant uns 5 km fins arribar a la vall de Valleta on s’ubica. La pista està en força bon estat per al trànsit de vehicles. La primera vista des de l’alt de la vall és espectacular.

 

Característiques d’interès: Una sola nau amb capçalera amb un sol absis en planta de ferradura que presenta dues finestretes d’un sol biaix.  Opus spicatum en alguns fragments de l’absis.

 

Època: segle X

 

Estil: De transició al romànic-romànic

 

Estat de conservació: Força bo. S’han dut a terme vàries restauracions gràcies a l’iniciativa popular.

 


Es tenen notícies d’aquest monument ja des de l’any 877 i pertanyia a una petita cel·la monàstica depenent del monestir de Sant Esteve de Banyoles. Amb el despoblament de la zona va quedar abandonat però el difícil accés va fer que es conservés, si més no, dempeus. Gràcies a la iniciativa popular es va restaurar   i actualment es cel·lebra un aplec anual molt concorregut.

Temple d’una sola nau amb absis amb planta de ferradura. L'arc triomfal és de de mig punt una mica ultrapassat. Els murs estan construïts amb petites pedres de pissarra sense treballar amb algunes zones en opus spicatum molt marcat.

La nau presenta volta de canó lleugerament passada de radi. Al  voltant dels murs interiors, excepte a l’absis, hi ha un banc de pedra . 

La porta, més moderna està formada per tres arcs de mig punt amb llinda i timpà llisos.

Podem observar també un campanar de cadireta de tres pilars ara sense els arcs.

      Un petit homenatge al gran Deulofeu