Sant Pere del Pla de l'Arca

Terme: La Jonquera (Alt Empordà)
 

Localització/accés: A la capçalera del Llobregat, a 1 Km a la vora del camí de la Jonquera al Coll del Pla de l’Arca. Des de el Mas Brugat (als peus del castell de Rocabertí) hem de fer uns 5 Km per un corriol a peu.

 

Característiques d’interès: Una sola nau amb volta de canó, absis circular un pel desplaçat amb dues finestres derruïdes d’un sol vessant, opus spicatum molt ben marcat –perfecte--  per totes les parets. Sense arcs de ferradura.

 

Època: s. X

 

Estil: de transició al romànic-romànic

 

Estat de conservació: Ruïnós.

 

Accions que caldria dur a terme: Caldria una acció immediata de restauració.

 


Formada per una sola nau amb absis circular als quals, cap a els segles XVI-XVII se li va afegir un casal a més a més de ser fortificada. Es pot endevinar un arc de mig punt lleugerament ultrapassat a una de les portes i una coberta amb volta de canó.L'"opus Spicatum" és esplèndid. Parament de lloses de granit sense treballar. 

 

Estic segur que si encara resta en peu és gràcies a les tasques de neteja i apuntalament del Grup d’Art i Treball (GAT) de la Jonquera, si no segurament hauria desaparegut entre la vegetació i les roques de la zona.

Si l’església ja de per si mateixa és una joia, el paisatge que l’envolta –està situada al bell mig de l’Albera-- és espectacular. Per arribar es pot deixar el cotxe a l’aparcament de l’entrada al Pertús (just passada la frontera a ma dreta passat el “túnel” de l’autopista). A partir d’allà, a peu, passarem pel salt del Fitó (espectacular salt d’aigua de 60m d’alçada), el dolmen del Pedreguer o les ruïnes del mas de l’Illa. Veurem una vista espectacular del Fort de Bellaguarda, podrem pujar al mas Nou, travessar el riu Llobregat (l’empordanès, s’entén) o distingir les restes del castell de Rocabertí (s. X). Una caminada de  4 o 5 km, a estones una mica dificultosa, però que veritablement val la pena.

      Un petit homenatge al gran Deulofeu