Sant Pere del Pla de l'Arca

Terme: La Jonquera (Alt Empordà)
 

Localització/accés: A la capçalera del Llobregat, a 1 Km a la vora del camí de la Jonquera al Coll del Pla de l’Arca. Des de el Mas Brugat (als peus del castell de Rocabertí) hem de fer uns 5 Km per un corriol a peu.

 

Característiques d’interès: Una sola nau amb volta de canó, absis circular un pel desplaçat amb dues finestres derruïdes d’un sol vessant, opus spicatum molt ben marcat –perfecte--  per totes les parets. Sense arcs de ferradura.

 

Època: s. X

 

Estil: de transició al romànic-romànic

 

Estat de conservació: Ruïnós.

 

Accions que caldria dur a terme: Caldria una acció immediata de restauració.

 


Formada per una sola nau amb absis circular als quals, cap a els segles XVI-XVII se li va afegir un casal a més a més de ser fortificada. Es pot endevinar un arc de mig punt lleugerament ultrapassat a una de les portes i una coberta amb volta de canó.L'"opus Spicatum" és esplèndid. Parament de lloses de granit sense treballar. 

 

Estic segur que si encara resta en peu és gràcies a les tasques de neteja i apuntalament del Grup d’Art i Treball (GAT) de la Jonquera, si no segurament hauria desaparegut entre la vegetació i les roques de la zona.

Si l’església ja de per si mateixa és una joia, el paisatge que l’envolta –està situada al bell mig de l’Albera-- és espectacular. Per arribar es pot deixar el cotxe a l’aparcament de l’entrada al Pertús (just passada la frontera a ma dreta passat el “túnel” de l’autopista). A partir d’allà, a peu, passarem pel salt del Fitó (espectacular salt d’aigua de 60m d’alçada), el dolmen del Pedreguer o les ruïnes del mas de l’Illa. Veurem una vista espectacular del Fort de Bellaguarda, podrem pujar al mas Nou, travessar el riu Llobregat (l’empordanès, s’entén) o distingir les restes del castell de Rocabertí (s. X). Una caminada de  4 o 5 km, a estones una mica dificultosa, però que veritablement val la pena.

      Un petit homenatge al gran Deulofeu

This site was designed with the
.com
website builder. Create your website today.
Start Now