Sant Martí del Forn de Vidre

Terme: La Jonquera (Alt Empordà)
 

Localització/accés: Al costat de la NII al Pertús passada la duana. Accés fàcil, es veu des de la carretera.

 

Característiques d’interès: Absis i absidioles circulars però amb arcs de ferradura, opus spicatum a l’absis, finestra d’un sol biaix i d’arc de ferradura, arc triomfal amb impostes de tall de bisell, lleugerament ultrapassat, portes d’arc també ultrapassat. Primer temple romànic de Catalunya amb capçalera trilobulada.

 

Època: s. X

 

Estil: Transició al romànic

 

Estat de conservació: Lamentable, convertida en casa de pagès, ara abandonada, dividida en planta i pis.

 

Accions que caldria dur a terme: Enderrocar les parts edificades posteriorment i restaurar-la. Ja l'any 78 Joan Badia i Homs deia a la seva obra "L'arquitectura medieval de l'Empordà" (vol. II-A) que no seria difícil retornar-li el seu aspecte original perquè conserva gairebé tots els elements. Trenta cinc anys després encara seríem a temps, d'aquí trenta cinc més es ben segur que no.

 

Passat el poble de la Jonquera direcció el Pertús per l’NII i un cop travessat per sota el pont de l’autopista, al primer trencant a ma esquerra, veurem sobre un turó un mas abandonat. L’església es troba adossada a aquest mas totalment abandonada, en ruïna total, amb restes d’haver estat (o estar actualment) ocupada, plena de brutícia i grafits ... en definitiva, a punt de desaparèixer per a sempre més.

 

Presenta capçalera de planta trilobulada (potser una de les més antigues de la zona) amb un absis central i dos de laterals amb forma semicircular per fora i de ferradura per dins. Podem apreciar fragments de mur amb opus spicatum al llarg de tota la part visible del monument.

Te dues entrades (nord i sud) que actualment estan tapades per cambres de la masia adossada. Les portes estan formades per un arc de mig punt de lloses. La coberta de la nau es en volta de canó i als absis de quart d’esfera. Aquests presenten finestres d’esqueixada senzilla. L'arc triomfal i els de les absidioles són lleugerament ultrapassats i estan formats per petites dovelles de granit que a diferència de l'aparell de la resta de la nau fóren mitjanament treballades. 

 

La majoria d'aquestes característiques són molt difícils d'apreciar a simple vista degut a totes les construccions afegides posteriorment. 

      Un petit homenatge al gran Deulofeu