Sant Genís les Fonts

Terme: Sant Genís les Fonts (Rosselló)
 

Localització/accés: Al mig del poble

 

Característiques d’interès: Llinda datat entre els anys 1019 i 1020 –considerada una de les primeres escultures romàniques del mon-- , en forma de baix relleu, situada sobre la porta principal de l’església. Església retocada vàries vegades, les construccions superiors van des de el segle X al XII. Claustre del segle XIII estil romànic tardà, amb capitells esculpits. Per a la construcció del claustre es van utilitzar materials de diferents colors creant un efecte de policromia molt interessant.

 

Època: segle IX

 

Estil: Transició al romànic- romànic- romànic tardà.

 

Estat de conservació: Bo

 

Accions que caldria dur a terme:


Monestir benedictí fundat abans de l’any 819 format actualment per l’església i el claustre. L’església és del s. IX tot i que ha patit reconstruccions posteriors. Presenta planat de creu llatina d’una sola nau amb capçalera triabsidial i transsepte sobresortit. Els absis són en forma semicircular i estan comunicats entre ells. Les seves finestres són d’esqueixada senzilla. Al s. XII va ser coberta amb volta. La volta és apuntada en canvi els arcs són de mig punt.

 

La porta principal conté una llinda esculpida molt semblant a la de Sant Andreu de Sureda amb un crist en majestat amb dos àngels i sis apòstols. A sobre d’aquests hi ha una inscripció que ens data l’obra l’any 1020. Al voltant de la porta trobem diverses urnes funeràries del s. XIII.

 

Al costat de l’absidiola de ponent trobem un bonic claustre del s XIII amb capitells esculpits i construït amb materials de diferents colors que el fan del tot original. De moment no tinc fotos però aviat les penjaré.

      Un petit homenatge al gran Deulofeu