Sant Esteve de Palau Sardíaca

Terme: Palau de Santa Eulàlia (Alt Empordà)
 

Localització/accés: Al centre del nucli de Palau adossada al Palau Sardiaca

 

Característiques d’interès: Nau única rectangular amb volta ultrapassada. Absis trapezoïdal amb volta de canó perpendicular a la nau. Motius geomètrics bàsics a les impostes dels arcs torals. Conserva dues portes originals de la construcció de l’església amb arc de mig punt adovellat. Es conserva una ara d’altar del segle X o XI.

 

Època: S. VIII-IX

 

Estil: Transició al romànic

 

Estat de conservació: Abandonada però l’estat és força bo

 

Accions que caldria dur a terme: Caldria una restauració important

 

Situada al centre del nucli de Palau, al poble de Palau de Santa Eulàlia, llinda amb el Palau Sardiaca inicialment propietat de l’ardiaca (ajudant del bisbe) d’Empúries del que es conserven poca cosa més que alguns dels seus murs. De fet està en un estat d’abandonament total, no així l’església que es manté d’en peus tot i que, abandonada durant anys, fins i tot es va fer servir com a graner.

 

Església d’una sola planta rectangular amb volta de canó lleugerament ultrapassada i acabada en un transsepte elevat cobert amb una altra volta de canó però perpendicular al de la nau. L’absis te forma trapezoïdal i presenta volta de canó. Els arcs toral i triomfal es recolzen en una imposta esculpida i són lleugerament passats de radi i construïts amb dovelles molt treballades. Les portes, originals de construcció del temple, són una a ponent  l’altra al costat nord i una tercera a migdia, que era la que comunicava amb el palau. 

 

El parament de la nau està format per còdols gens treballats i a les cantonades carreus escairats de mida força important. 

      Un petit homenatge al gran Deulofeu