Sant Esteve de Canapost

Terme: Canapost (Peratallada, Baix Empordà)
 
Localització/accés: Al mig del nucli
 

Característiques d’interès: Una sola nau, Absis trapezial amb una finestra d’un sol biaix i amb volta molt poc passada de radi, volta de canó ultrapassada, transsepte molt curt que quasi no sobresurt dels murs laterals de la nau, volta transversal del creuer de ferradura, opus spicatum al mur meridional, porta sud de dos arcs de mig punt, cornisa de l’absis decorada amb relleus romboïdals (una de les mostres de decoració medieval més primitives de la comarca). Adossada a una església més moderna (s. XI). Al costat de l’absis hi ha una necròpoli medieval i una rosassa gòtica a mig fer. A l’interior es conserven restes de pintura mural en molt mal estat.

 

Època: Segle IX-X

 

Estil: Transició al romànic-romànic

 

Estat de conservació: Molt bo

 

Accions que caldria dur a terme:

 


Sant Esteve de Canapost són en realitat dues esglésies en una, això si, totalment diferenciades. Al Sud, una de transició al romànic amb absis trapezoïdal i l’altra romànica amb un absis semicircular. Les dues naus són rectangulars i es comuniquen mitjançant tres arcs de mig punt. Al costat sud trobem la porta de l’època de transició que va ser reformada en època romànica.

Aquesta església presenta a més a més molts altres elements interessants. El més visible és un campanar d’estil llombard edificat cap a el segle XII. També trobem un a rosassa d’estil gòtic a la part de darrera de l’església, a terra. Tot al voltant de l’església podem trobar també vàries tombes antropomorfes descobertes en unes excavacions l’any 2005. A l’interior encara es poden distingir algunes pintures murals en no gaire bon estat.

      Un petit homenatge al gran Deulofeu