Sant Joan de Bellcaire

Terme: Bellcaire d’Empordà (Alt Empordà)
 

Localització/accés: Situada al mig de la població, no gaire lluny del castell medieval.

 

Característiques d’interès: Coberta de volta de canó, arcs de ferradura, Opus spicatum parcial. Absis primitiu de planta quadrada triabsidal descobert a les excavacions a l’interior de l’edifici, absidiola primitiva amb volta de ferradura al costat de l’ absis actual. Transsepte que no arriba a sobresortir de l’edifici i 3 naus preromàniques. Arcs entre naus ultrapassats, descentrats i de ferradura. Portes laterals de ferradura, la del vessant nord més petita. 

 

Època: Segles IX-X 

 

Estil: Transició al Romànic. 

 

Estat: Restaurada. 

 

Accions que caldria dur a terme:

 


Actualment amb tres naus separades per arcs de ferradura amb volta de canó la nau central i de quart de canó les laterals. Tot d’època de transició al romànic. 

 

Darrerament s’ha excavat el terra de l’interior de l’església trobant restes de la que va ser l’absis de transició al romànic al que pertany les restes  de les absidiola que es distingeixen al costat de l’actual capçalera. Mitjançant una trapa situada a l’interior, podem accedir a la part de sota de l’església on s’han desenterrat els fonaments  del monument primitiu permetent distingir l’antic absis de forma quadrada.

A l’interior algunes pintures murals cobreixen els murs tot i  que la major part van ser traslladades lluny de l’Empordà.

Trobem també  dues portes laterals amb arc adovellat i muntants avançats, als costats Nord –la més petita--  i Sud.

Una de les curiositats d’aquesta joia és una de les columnes dels arcs construïts a l’exterior, prop del costat Sud de l’absis, d’origen romà extreta possiblement d’algun jaciment proper.

 

La rosassa,  el sepulcre i la porta que trobem al costat oest són d’èpoques posteriors.

      Un petit homenatge al gran Deulofeu