Els aiguamolls de l'Empordà

collverds

 

 

 

 

Espai comprés entre els rius Muga i Fluvià a la riba del mar, a la platja de Can Comes. Format per estanys i prats inundables és des de sempre paradís, tant per a les aus migratòries com per a les "sedentàries". Des que l'any 1976 es començà una campanya per a la defensa d'un espai que presentava uns signes de degradació evident que el portaven a una desaparició anunciada fins el 2010 quan la Generalitat va aprovar per fi el pla especial de protecció del medi natural i del paisatge dels Aiguamolls de l'Empordà, han hagut de passar més de trenta anys de lluita, protestes, acampades i negociacions (amb les autoritats, però també amb els veïns) fins aconseguir per fi, convertir aquelles zones pantanoses en un dels Parcs Naturals més importants del Sud d'Europa, sobretot pel que fa a la protecció d'aus.

 

I és que podem trobar tot tipus d'ocells, sobretot aquàtics, com els collverds, les polles d'aigua, fotges, cames-llargues, corbs marins, flamencs, xarrasclets, blauets, becadells, gavines, gavians, cigonyes, àligues pescadores, falcons, arpelles, etc, etc, etc. També trobem peixos (carpes, llises, anguiles, fartets...) rèptils i amfibis i mamífers com llúdrigues, daines, guilles, teixons, gats mesquers... Tots ells convivint entre estanys, camps de conreu i platges de dunes immenses.

 

La convivència natural entre l'home i els animals salvatges es fa palesa ràpidament al endinsar-nos en el parc i veure entre llacunes, recs i estanys tot un seguit de masos i cortals dedicats al conreu i la cria de bestiar.

 

A més a més el parc disposa d'un centre d'interpretació a l'entrada anomenat El Cortalet i un centre de recuperació de fauna que malgrat la seva precarietat, i només gràcies als seus responsables, duu a terme una feina impagable no només de salvament d'animals ferits o en perill de mort sinó també -amb estreta col·laboració amb els forestals-- d'educació, diagnosi i peritatge (en casos d'accidents, caça furtiva...) i estudi de les bèsties.

 

Hem dit al principi que la part protegida s'estén entre els rius Muga i Fluvià però cal afegir que aquesta es prolonga més enllà d'aquest últim riu arribant a la platja de Sant Martí d'Empúries per a protegir també la fauna, flora i dunes de les platges de Sant Pere Pescador i la platja de les Dunes.

Estany del cortalet des de l'aguait de les Gantes
cigonyes
flamencs
cardines
El Cortalet

      Un petit homenatge al gran Deulofeu