Cap de Creus

Paratge comprès entre Portbou i Roses a la costa mediterrània i que comprèn part de l'Albera al Nord i la Serra de Rodes i Cap de Creus (format per diferents paratges naturals d'interès nacional tals com el de Cap Gros o el de Cap Norfeu) al Sud.

 

Caracteritzat pels grans penya-segats plens de cales i petites badies quasi verges que contrasten els seus colors grisos i negres amb el blau turquesa del mar. La vegetació està formada a la costa per matolls i alguns arbres (principalment pi blanc) martiritzats per la tramuntana, fins el punt que de vegades la seva copa pot arribar a tocar terra. El seu paisatge més interior es caracteritza principalment pels abundants conreus de vinya i olivera.

 

Entre tot aquest espai natural la petjada de l'home (a part dels cultius) es pot apreciar per les restes megalítiques, construccions de pedra o els monuments medievals dels que hem estat parlant en aquesta web. De les restes prehistòriques podem destacar dolmens com el de la Creu d'en Cobertella a Roses (el més gran de Catalunya) el de la Vinya del Rei, el del Garrollar o el de la Talaia ( tots tres a Vilajuïga).

 

Aquí fins i tot la disposició dels pobles és singular. I és que degut a els atacs dels pirates durant els segles XV i XVII solen estar dividits en la part del port i la part de la Vila tot i que alguns com Cadaquès està situat arran de mar envoltat de muntanyes.

 

Més edificacions populars d'interès que defineixen el paisatge són les construccions en pedra seca formant barraques, parcel·les de conreu esglaonades, camins o parets per a canalitzar l'aigua.

 

Per acabar no ens podem oblidar que, com a terra fronterera i abocada al mar, la zona de Cap de creus presenta alguns castells tals com el Castell de San Salvador, el castell de Querroig o el castell de Quermançó.

 

Destacarem també que el Cap de Creus es travessat per dos senders de Gran Recorregut. El GR 92 de Nord a Sud per la costa i que arriba fins al Sud del País i el GR 11 que enllaça el Cap de Creus amb el mar Cantàbric a través dels Pirineus.

 

Sense dubte aquest és el paisatge empordanès més al·lucinant ja que el contrast entre la terra i el mar és el més radical de la costa occidental mediterrània amb el valor afegit de la ma modeladora de la Tramuntana. Aquest contrast entre terra i mar també es reflecteix en la fauna. Podem trobar ocells marítims tals com la gavina, el corb marí o el mascarell volant al costat de l'àliga cuabarrada, el xoriguer, l'arpella... i rèptils com la tortuga de l'Albera i la serp blanca o mamífers com el senglar o el cabirol.

 

Cap de Creus està protegit en diferent mesura segons la zona, de la següent manera: El Parc Natural de Cap de Creus, la Reserva Natural Integral del Cap de Norfeu, una part del Paratge Natural d'Interès Nacional del Massís de l'Albera i un sector de l'Albera inclòs dins del PEIN. A més a més forma part de la Xarxa Natura 2000 per ser un Lloc d'Importància Comunitària (LIC) o una zona d'Especial Protecció per a les Aus (ZEPA).

 

En definitiva un espai literalment únic que caldria protegir molt més sobretot dels plans urbanístics, el foc, l'afluència massiva de turistes i els aerogeneradors entre altres, amenaces molt serioses i per desgràcia molt reals.

      Un petit homenatge al gran Deulofeu