Els Terraprims

Zona situada entre els rius Fluvià i Ter caracteritzat pels seus mosaics agroforestals al costat de petits turons formant un terreny planer/ondulat travessat per petits torrents pluvials i ple de petits pobles de pedra i fang. Limita al Nord amb l'Alta Garrotxa empordanesa i la Plana de l'Empordà i al Sud i Sud-est amb les Gavarres i l'Empordanet i a ponent amb el Pla de l'Estany.

 

Entre les camps de cultiu trobem masses forestals de pi blanc, pi pinyer, alzina i algun roure. Al voltant dels serpentejants meandres dels dos grans rius i dels petits torrents, també trobem pollancres i plàtans.  

Pel que fa a la fauna, a les zones de cultiu abunden les aus com els aligots, esparvers, xoriguers, xots, picots, mallerengues, abellerols... i prop dels rius els agrons, bernats, blauets, corbs marins... També trobem una gran quantitat de mamífers entre els quals el senglar, el conill, la guilla, el teixó...  i rèptils com la sargantana, la salamandra, el vidriol, la granota... I als rius la carpa i el barb de muntanya.

 

I quan parlem de patrimoni històric, a més a més dels monuments medievals s'han trobat sitges ibèriques (com les de Saus) un tram de calçada romana (entre Colomers i Gaüses) o de la Via Augusta (a Sant Mori) al costat de ruïnes de castells, fortificacions (com la de Bàscara) molins (Jafre) i masos centenaris, alguns d'ells fortificats.

 

Un valor afegit a tota aquesta riquesa són els colors que es barregen i que van variant conforme avança l'any. Així podem s'hagi plantat blat, ordi, gira-sol, colza, rosella... Un altre valor són els pobles. Pobles petits trobar grocs i vermells intensos al costat de verds o marrons de diferents tonalitats segons de traçat medieval, amb cases de pedra d'on sol sobresortir el campanar de la seva església des del qual literalment "es pot veure el campanar veí".

 

Pel que fa a la catalogació, les ribes dels dos rius estan integrades a la Xarxa Natura 2000 i la resta si més no formen part del catàleg d'espais d'interès natural i paisatgístic de les comarques gironines.

 

Una zona única però també sotmesa a múltiples amenaces com l'especulació immobiliària, l'abandonament del cultiu, la proliferació de granges, la salvatjada de la MAT, la irracionalitat de l'AVE i els maleïts incendis.

Bernat Pescaire i Agró Blanc
torres de la MAT
El Montgrí des de els Terraprims
Saus

      Un petit homenatge al gran Deulofeu