Sant Martí de Baussitges

Terme: Espolla (Alt Empordà)
 

Localització/accés: Seguim la carretera del Coll de Banyuls sortint des de Espolla. Al cap de quatre kilòmetres agafem un camí a ma esquerra que ens porta a una granja ecològica on deixarem el cotxe. A partir d’aquí agafarem un camí el qual ens porta directament a l’església després  d’hora i mitja de caminada.  

 

Característiques d’interès: Una sola nau de planta rectangular, amb absis trapezial, dividida en dues crugies per un arc toral el qual com l’arc triomfal són lleugerament de ferradura. Opus spicatum en algunes zones. Campanar en forma d’espadanya probablement del segle XIII 

 

Època: segle VII-VIII

 

Estil: De transició al romànic - romànic

 

Estat de conservació: Força bo

 

Accions que caldria dur a terme:

Si la majoria de les esglésies esmentades en aquesta web estan envoltades d’escenaris incomparables, Sant Martí de Baussitges, que està situat al vell mig de l’Albera rodejat d’alzines, és d’aquelles que no s’obliden fàcilment. I és que Baussitges és un antic poblat independent, actualment abandonat, format per unes quantes masies disperses al llarg de la Vall de l'Orlina que neix a la faldilla del pic dels Quatre Termes (1.127m). I al mig d'aquest marc és on trobem Sant Martí. Senzillament un luxe.
 
 

Presenta una sola nau amb absis trapezial lleugerament desplaçat. Dividida per uns arcs toral i triomfal ultrapassats construïts amb dovelles de pissarra i amb dues impostes del mateix material. El sostre de la nau és en volta de canó i la de l’absis més oberta, una mica passada de radi, arrencant totes dues de banquetes de pedra.

 

 

 

Una sola porta al mur sud de la nau i quatre finestres (dues a la nau i dues a l’absis) amb biaix simple i un arc de ferradura poc marcat format, com els arcs interiors, de dovelles de pissarra.

 

 

 

 

 

 

Campanar de cadireta de 3 pilastres més modern que la resta de l’edificació.

L’aparell de l’absis està construït amb lloses no molt grans i poc treballades i és diferent al de la resta de la nau tot i pertànyer a la mateixa època. 

      Un petit homenatge al gran Deulofeu